Dit artikel heb ik op 16 augustus 2013 geschreven voor mijn toenmalige studie journalistiek. Nu kwam ik het weer tegen en helaas worden de oortjes van de Action nog steeds verkocht. Daarom publiceer ik het alsnog.

Als zelfbenoemd audiofiel overkwam mij iets bijzonder naars: Mijn voor radiowerkzaamheden bedoelde hoofdtelefoon ging stuk. Geen bijzonder fancy apparaat, maar een Philips van een euro of veertig. Normaliter geen enorme ramp, ware niet niet dat het pas bijna het einde van de maand, en al helemaal het einde van mijn geld was. Snel iets nieuws kopen zat er niet in, en wegens gebrek aan de benodigde voorzieningen reparatie helaas ook niet.

Lastig, want ik moest wel diezelfde dag weer aan de bak. Hoewel je zonder iets te zien prima radio kan maken (zo blijkt uit het werk van een van mijn beste vrienden), zul je er zonder er iets van te horen bijzonder weinig van bakken.

Omdat ik mijn koptelefoon later wel weer zou kunnen repareren besloot ik voor ‘as cheap as possible’ een hoofdtelefoon of oortjes te kopen om die paar dagen te overbruggen. In die zoektocht ging er een wereld voor me open.

Ik hanteerde in mijn leven altijd een soort van absolute ondergrens op gebied van geluidskwaliteit. Die grens is een beetje te vergelijken met een 96kbps mp3’tje met wat minder basklanken. Geen pretje, maar goed genoeg om naar spraak of achtergrondmuziek te luisteren.

Nu blijkt die ondergrens voor oordopjesfabrikanten absoluut geen ondergrens te zijn. Sterker nog, mijn ondergrens lijkt een soort middenmoot te zijn voor de oordopjesfabrikantenbusiness. 

In mijn zoektocht kwam ik als eerste bij de HEMA terecht. Neerlands bekendste warenhuis heeft al voor de lage prijs van €7,50 oordopjes te koop en voor die prijs krijg je een setje oordopjes die qua uiterlijk -zoals we van HEMA kennen- afwijken van de rest van de wereld. Allemaal niks mis mee, ze zien er zelfs best leuk uit. Het lijkt alleen wel of er paddestoelen uit je oren groeien. De geluidskwaliteit zit eigenlijk maar een klein beetje onder de eerderbenoemde geluidskwaliteit. Sterker nog, voor spraak, zoals bijvoorbeeld op Radio 1, is het eigenlijk prima te doen. 

Allemaal prima, maar ik vond dat het goedkoper moest kunnen. En toen kwam ik uit bij de trots van onze oosterburen, de Action. Daar hadden ze vergelijkbare oortjes maar dan zonder champignons. Gelukkig maar.

Auw, mijn oren en mijn ziel.

Ik stond op het punt om €6,- lichter de winkel uit te lopen toen ik ze zag liggen. De oortjes van €0,99. Negenennegentig eurocent. Oordopjes voor zo weinig konden niet anders dan de hel op aarde zijn. Een akelige ziekte vergoten in goedkoop plastic met een trillend membraan dat de illusie van geluid zou moeten produceren.

Uit pure nieuwsgierigheid besloot ik ze mee te nemen. En dat had ik beter niet kunnen doen. Auw, mijn oren en mijn ziel. Wat een bak ellende kwam daaruit. Bakje trouwens, want heel hard ging het niet. Alsof je in een vliegtuig zit met een krijsende baby naast je. Acht uur lang. En dat per seconde dat je ze in je oor hebt. Probeer daarmee maar eens een gesprek op Radio 1 te volgen.

Waarom, wáárom, worden deze oordopjes in vredesnaam geproduceerd? Welke fabrikant heeft zo’n immense hekel aan de mensheid dat ze dit uberhaupt durven te produceren. Lang heb ik hierover nagedacht voor ik het me besefte; er is een markt voor.

Er zullen altijd mensen zijn die het goedkoopste van het goedkoopste zullen kopen, en daarom is er een markt om producten zo goedkoop mogelijk te produceren. Dat oortjes dan kut klinken, kut zitten en er kut uitzien, maakt dankzij marktwerking niet dat dat een reden is om het niet te produceren. Ik moest een klein traantje wegpinken toen ik me dit besefte.

Join the Conversation

1 Comment

  1. 0,99 ???? Toen ik dit las was ik net de Action uit.. Ik overweeg nu serieus om terug te gaan om te zien of dit echt waar is.

Leave a comment

Leave a Reply