Chaosje

Lang, lang geleden was ik full on radiorukker en vond ik alles wat met radio en zeker 3FM te maken had vet. Week op week hing ik op vrijdagnacht aan radio en tv gekluisterd voor een nieuwe Nachtegiel. Via via kwam ik zo terecht bij Lichtsnel, een chatserver die een kanaal voor Nachtegiel had, waar Giel Beelen zelf ook altijd meebabbelde.

Daar zat ‘Chaosje’, de beheerder die me vertelde dat ze zelf ook een radiostation hadden. In een tijd waarin ik heel graag (in retrospect: iets té graag) radio wilde gaan maken was Chaosje een van de weinigen die me aanspoorde: “Ga het maar doen!”. Deze aansporing is de reden geweest dat ik anno 2020 nog steeds met veel liefde radio maak.

Met veel plezier heb ik daar ruim een jaar wekelijks het weekendgevoel verspreid onder een hele fijne en warme club mensen. De paar keer dat we elkaar in het echt ontmoet hebben staan me nog goed bij. De avond dat we samen met ‘Soms’ (want ja, ook in het echt spraken we elkaar met onze chatnamen aan) de binnenstad van Groningen onveilig maakten is een van de meest merkwaardige uit mijn leven. En dat past bij je, want je was een merkwaardige.

Mijn oren klapperde wel even toen je me in die ene kroeg zonder blikken of blozen vertelde me hoe de belangrijkste energiebanen van de aarde allemaal bij die ene pilaar daar in de hoek bij elkaar komen. Gelukkig waren we een kwartier later met een eierbal in de ene en een pilsje in de andere hand een kaartje aan het leggen en weer een kwartier later aan het schaken. De hoop dat ik dat ooit ga leren heb ik overigens die avond opgegeven. Je was een van de bijzonderste mensen die ik ooit heb gekend.

Later ben ik voor diverse andere radiostations gaan draaien en tegenwoordig kan ik mijn passie voor radio kwijt bij de lokale omroep in Eindhoven. Ik kwam eigenlijk bijna ieder jaar nog wel een keer even buurten bij Lichtsnel, maar wel steeds minder vaak. Toen ik dit twee weken geleden wilde doen kwam mijn leven even tot stilstand. Je blijkt vorig jaar op 8 oktober van ons heen te zijn gegaan.

Vanavond wilde ik toch even op het oude nest terugkomen, maar Lichtsnel blijkt anno 2020 als een verlaten, dichtgespijkerde villa. Alles is er nog, maar er is geen toegankelijke voordeur. De chatbox doet het niet in de gemiddelde 2020-browser. Maar toen ik met wat stuntelwerk binnen was, bleek ik niet de enige die samen is gekomen om jou te herdenken.

Chaosje, Michel, bedankt voor alle orde.

Een korte versie van dit verhaal vertelde ik vannacht bij Giel op NPO Radio 2:

Leave a comment

Leave a Reply