Livebox Mail Indicator

Hallo, weer een post van mij, en nu over een leuk en boeiend item. Voor school moet ik binnenkort e.e.a. met linux gaan doen, en ik vond ‘t wel een goed idee om mij ervast wat op voor te bereiden, aangezien ik bijna niks van Linux weet.

Gelukkig werk ik bij een bedrijf waar de meeste klanten een linuxbak – in de vorm van een Wanadoo/Orange Livebox / ADSL Modem –  van ons krijgen, en heb ik er dus ook voor mezelf maar eentje meegekaapt om een beetje mee te spelen. Kortom, sinds een paar dagen staat er op mijn bureau een echte livebox te pronken, waarvan 1 ding zeker is: Als modem gaat hij niet meer gebruikt worden.

Maar, waarvoor dan wel? Ik heb een paar mogelijkheden op een rijtje gezet:

  • Mini-Webserver
  • Voip-centrale
  • Wi-Fi Accesspoint of Hotspot
  • Nieuwe E-mail indicator
Ik begin op met de makkelijkste en laatste optie.
Nou is mijn belangrijkste e-mail account een G-Mail account, wat het a) makkelijker en b) moeilijker maakt.
a) G-Mail heeft een hele leuke ATOM feed waaruit je zo ‘t aantal nieuwe mailtjes kunt plukken
b) Die ATOM feed is wel met SSL beveiligd.
Nou heeft de Livebox geen SSL module aan boord, en hij is te beperkt om er zelf iets op te installeren. Dus ik moet óf een applicatie maken die zelf een SSL module heeft, óf ik laat de mail vanaf een andere machine checken.
Ik heb gekozen voor de laatste optie, omdat mijn programmeerskills simpelweg niet goed genoeg zijn een applicatie voor linux te bouwen die zowel ssl heeft als een gmail checker heeft.
Kortom, ik laat vooralsnog de mail op een andere machine checken.
Daarop heb ik een commandline applicatie (Deze is Alex aan het bouwen) die aantal nieuwe emails van de G-Mail server plukt, en naar een tekstbestandje wegschrijft. Deze laat ik op mijn thuisservertje draaien, omdat die anders toch niks te doen heeft.
Vervolgens geef ik de Livebox opdracht datzelfde bestandje van de thuisserver te plukken, om vervolgens als het meer dan 0 is de lamp aan de voorkant te laten branden, en bovenop de statuslampjes het aantal mailtjes laten weergeven.
Misschien een iets te simpele oplossing, maar het is een begin. 
De individuele onderdelen werken in principe al, 
het is me al gelukt bestanden van een andere server naar de livebox te plukken,
het is me al gelukt om de lampjes van de livebox individueel te besturen,
en het is me ook al gelukt om nieuwe mail te ontvangen!
Knoop dit alles aan elkaar, voeg daar de applicatie die ‘t nieuwe-mailaantal van de Gmail server plukt aan toe, en je bent er!
Zodra het werkt hoor je er meer over 🙂

Leave a comment

Leave a Reply